Връчване на сертификати на студенти от проекта “IT Мастер клас VI”

На 16 май 2019 г. ще се проведе тържество за връчване на сертификати на студентите от специалности “Информатика” и “Бизнес информационни системи”, успешно завършили шестото издание на проект “IT Мастер клас” в Икономическия университет – Варна.

Проектът се реализира от Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) и Катедра “Информатика ” на ИУ – Варна, с активната подкрепа на ръководители и експерти от IT компании от Варна и страната.

Сертификатите на участниците в проекта ще бъдат връчени от ректора на Икономическия университет проф. д-р Пламен Илиев.

Идеята на проекта е да даде възможност на най-добрите студентите от специалности “Информатика” и “Бизнес информационни системи” да работят по реални практически задачи под ръководството на изявени софтуерни специалисти от практиката.

Тържеството ще се състои в академичната сграда, зала 1, ет. 1, от 14 часа.

Кандидатствай до 25.10.2018 г. за проект “IT Мастър клас VI”

Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) към ИУ-Варна стартира ежегодната процедура по набиране на кандидати за участие в проект “IT Мастър клас”.
За шеста поредна година ЦИПНИКТ обявява процедура по подбор на студенти за включване в проект “IT Мастър клас”. От тази година проектът е отворен за кандидатстване на студенти от всички специалности на ИУ-Варна, като резултат от селекцията в него ще бъдат включени най-мотивираните студенти, с интереси и талант в сферата на ИТ.

Участниците ще имат възможността да се запознаят и работят със специалисти от ИТ бранша, да почерпят знание и добри практики, да гостуват на бизнеса и да участват в реални проекти.

Мастър класът тази година ще се сблъска с предприемачески бизнес дух, ИТ инструменатиум на “гребена на вълната”, заливаща  информационно-технологичния бизнес свят и ще проговори на език с изкуствен интелект, който чертае бъдещето на цивилизацията, с пртньорското съдействие на лидери в софтуерния инжинеринг.

За участие в проекта, желаещите следва да попълнят формата за кандидатстване, която може да бъде открита   ТУК.

За реално включване, студентите следва да кандидатстват чрез апликационната форма и/или да бъдат номинирани  от преподавателите на катедра “Информатика” и ИУ-Варна като цяло. Заявилите  желание за участие ще  бъдат поканени на информационна среща и персонален разговор с ръководителите на проекта. От всички кандидати ще бъдат селектирани 15 студенти, които са демонстрирали увереност и желание да бъдат включени в IT Мастър клас и са показали високи резултати по време на обучението си в университета.

Срокът за подаване на кандидатурите е до 25.10.2018 г.

За контакти:
Х. ас. докт. Петя Петрова
/Офис мениджър в ЦИПНИКТ/

Студенти от IT Master class IV спечелиха второ място в QUERYADA 2017

22528324_10210896179346009_1400801497016890651_n

На 14 и 15 октомври 2017 г. се проведе Национално състезание по извличане на данни за студенти и ученици – QUERYADA 2017.  във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ със съорганизатор и дългогодишен партньор на Икономически университет – Варна –  ИТ компанията „Адастра“.

Състезанието се провежда всяка година, като основите цели, които организаторите поставят, са следните:

  • Да се подобрят уменията на ученици и студенти за работа с бази от данни – моделиране и извличане на данни;
  • Да се мотивира интересът към работата със семантични данни;
  • Да се осигури предизвикателство и възможност за изява;
  • Да се даде провокация с равен старт на всички участници;
  • Да се дадат начални стъпки към област, която е сред най-бързо развиващите се, търсени и перспективни специалности на бъдещето – Data Sciense;
  • Да се осъществи връзка между работещите в практиката и студентите по бърз и ефективен начин.

В надпреварата се включиха 10 отбора, във всеки от които по трима участника. В един от отборите участваха студенти на Икономически университет, а именно – Даниела Зидарова, към момента магистър по „Информатика“ и Станимир Тенев, текущо магистър в специалност „Бизнес информационни системи“. С гордост съобщаваме, че студентите извоюваха две призови места по време на състезанието. А именно – Първо място във втори кръг, където спечелиха най-много точки от задача с писане на заявки върху семантични данни с използване на SPARQL език за извличане на данни и Второ място в крайното генерално класиране на всички участвали отбори.
Даниела и Станимир са участници от четвърто издание на проект “IT Мастър клас” с организатори Центърът за изледване и прилагане на нови информционни и комуникационни технологии /ЦИПНИКТ/ и катедра “Информатика”.

Снимки от състезанието можете да видите в галерията по-долу.

Благодарим на Даниела и Станимир за цялостния им принос към университета и им пожелаваме още много творчески успехи!

Кандидатстване за проект “IT Мастър клас V”

Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) към ИУ-Варна стартира ежегодната процедура по набиране на кандидати за участие в проект “IT Мастър клас”

За пета поредна година ЦИПНИКТ обявява процедура по подбор на студенти за включване в проект “IT Мастър клас”. В проекта участват най-добрите студенти от специалности “БИС” и “Информатика”, които ще имат възможността да се запознаят и работят със специалисти от ИТ бранша, да почерпят знание и добри практики, да гостуват на бизнеса и да участват в реални проекти.

Мастър класът тази година ще навлезе в света на големите данни (BigData). Студентите ще имат възможност да предложат BigData архитектура по бизнес проблем на партньорите на тазгодишния проект, а именно софтуерната компания Адастра, или да разработят своя собствена Big Data бизнес ниша. Проектите ще проследят потока от данни от момента на получаването им (например от сензори), през трансформацията на данните (използвайки open-source Apache инстументи), та до визуализацията им (под формат на дашборд или друго).

За участие в проекта, желаещите следва да попълнят формата за кандидатстване, която може да бъде открита в сайта на Мастър клас от  ТУК.

За реално включване, студентите следва да кандидатстват чрез апликационната форма и/или да бъдат номинирани  от преподавателите на катедра “Информатика”. Заявилите  желание за участие ще  бъдат поканени на информационна среща и персонален разговор с ръководителите на проекта. От всички кандидати ще бъдат селектирани 15 студенти, които са демонстрирали увереност и желание да бъдат включени в IT Мастър клас и са показали високи резултати по време на обучението си в университета.

Срокът за подаване на кандидатурите е до 15.10.2017 г.

Предистория и информация за проекта можете да откриете на сайта на Мастър клас.
За контакти:
Х. ас. Петя Петрова

/Офис мениджър в ЦИПНИКТ/

Студенти от IT Master class 4 участваха в инициативата Innovation Camp

На 18 и 19 февруари 2017 г. се проведе Innovation Camp – инициатива на Societe Generale Експресбанк, която има за цел да насърчи креативността и културата на иновации, и в която студентите от ИТ Мастър клас бяха поканени да вземат участие. За самото събитие организаторите коментират:

За да се подготвим за бъдещето, за по-нататъшно ускоряване на иновациите и на интеграцията на дигиталните технологии във всички наши дейности, СЖЕБ организира инициативата Innovation Camp!

 г-н Живко Ангелов
Ръководител на отдел Business Intelligence на СЖЕБ
и миналогодишен наставник на IT Msster class

Участието на ИТ Мастър клас се изрази във включване в иновативни екипни игри със студенти от други специалности. Всеки един от членовете на ИТ Мастър клас  се прояви като реален бизнес анализатор и ИТ консултант на екип от финансисти. В продължение на два дни екипите разработваха идеи на тема „#better banking, създадоха прототип на бъдещо решение за банката и  представиха предложенията си по изключително интерактивен и интересен начин.

Екипите бяха наставлявани от ментори (специалисти в банковия сектор) и оценявани от жури (в лицето на г-н Мартин Заимов – председател на Надзорния съвет на банката, г-н Славейко Славейков – главен финансов директор, Вили Абал – главен оперативен директор, г-жа Елена Бакалова – член на УС и регионален директор на Група Варна и проф. Стефан Вачков – ръководител катедра “Финанси”).

В края на събитието бяха излъчени три екипа, чийто проекти бяха най-високо оценени от експертното жури, а за в бъдеще  се очаква идеите да бъдат реално имплементирани в практиката на банката.

Участието в събитие от такъв род е още един показател за това колко важно е виждането на младите специалисти. За пореден път студентите от ИТ Мастър клас имаха възможността да се сблъскат с действителни ситуации и да решат реални проблеми във функционирането на бизнес-корпорациите. Докоснаха се до вътрешната проблематика на фирмите в банковия сектор и успяха да дадат адекватно мнение за решаването въпроси от специфично естество.

Поздравяваме всички участници и пожелаваме на студентите да продължават да се представят толкова добре във всеки аспект от своето развитие!

Снимки от събитието можете да видите в галерията по-долу.

Innovation Camp

Конкурс “Годишни финансови награди за студенти от БИС и Информатика на ИУ-Варна”

За трета година ЦИПНИКТ открива процедура за кандидатстване на изявени студенти от специалности БИС и Информатика, за лауреати на поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ и две награди от Фонд за подпомагане на талантливи студенти към ЦИПНИКТ.

Наградите са финансови и се връчват ежегодно на студенти от втори или по-горен курс от посочените специалности, показали отлични резултати в обучението и доказани постижения в изследователската и приложна дейност в сферата на информационните и комуникационни технологии. Условията за участие на кандидатите за двете награди могат да се изтеглят с клик на мишката върху линковете към имената на наградите (по-горе), придружени с прикачен файл.

Всички документи по кандидатстването се изпращат на e-mail i-center@ue-varna.bg или се представят лично в Тестовия център в кабинет 62.

Крайният срок за подаване на документи е 11.11.2016 г. Селекцията на кандидатите се извършва по процедура, утвърдена от Експертния съвет на ЦИПНИКТ. Имената на номинираните кандидати се обявяват не по-късно от 30.11.2016 г.

Финансовите награди се връчват от Ректора на университета на специално събитие преди студентския празник.

 

Кандидатстване за проект “IT мастер клас IV”

ЦИПНИКТ стартира набиране на кандидати за участие в проект “IT Мастър клас IV”

За четвърта поредна година в ИУ-Варна стартира проект “IT Мастър клас”. В проекта участват най-добрите студенти на специалности “БИС” и “Информатика”, които ще имат възможността да се запознаят и работят със специалисти от ИТ бранша, да почерпят знание и добри практики, да гостуват на бизнеса и да участват в реални проекти.

За участие в проекта,  от преподавателите на катедра “Информатика” са номинирани над 60 студенти. Предстои да бъде извършена селекция на 15 от тях, които са демонстрирали най-високи резултати по време на обучението си. За включване в проекта, желаещите следва да попълнят формата за кандидатстване, която може да бъде открита в сайта на Мастър клас от  ТУК.

Срокът за подаване на кандидатурите е до 31.10.2016 г.

Предистория и информация за проекта можете да откриете на сайта на Мастър клас.
За контакти:
Х. ас. Петя Петрова

 

Награждаване на участниците в проект “IT Мастър клас III”

В деня на честването на празника на Икономически университет – Варна, на 16 май 2016 г., ЦИПНИКТ и катедра „Информатика“ отбелязаха събитие по завършване на трето издание на проект „IT Мастър клас“. Събитието се проведе на специално тържество, на което Ректора на университета връчи сертификати на участниците в проекта и грамоти на гост-лекторите.

Награди получиха  15 студенти от трети и четвърти курс на специалности „Бизнес информационни системи“ и „Информатика“, които успешно завършиха проекта, както и представители на фирмите партньори – 411 Marketing, iCard и Societe Generale Expressbank – които бяха техни лектори. Специална награда за изключителен принос в реализирането на проект „IT Мастър клас“ получи г-н Живко Ангелов (ръководител на отдел „Business Intelligence” в банка Societe Generale Expressbank), който беше основен наставник по време на занятията. Снимки от награждаването можете да видите галерията по-долу.

През третия етап от реализирането на проект  „IT Мастър клас“, студентите участваха в изпълнението на реални задачи от практиката на банката и по-конкретно, разглеждаха Oracle базирани решения за изпълнението на процесите в отдел “Business Intelligence”. Целта от работата на студентите  в тазгодишния проект беше усвояване на технологии и нов програмен инструментариум за създаване на Oracle бази данни и приложения.

Една от мисиите на “IT Мастър клас” е  съпровождане на участниците в бъдеща им професионална реализация. Във връзка с това, интересен факт е, че всяка година около 70% от студентите в проекта откриват професионалното си поприще в ИТ компании, партньори на ЦИПНИКТ и катедра “Информатика”. Тази година, 11 от общо 15 студенти, участници в “IT Мастър клас III” са поканени на работа и/или стаж в софтуерни фирми.

На тях пожелаваме попътен вятър, а всички останали насърчаваме в търсене на успешна бизнес реализация!

« 1 на 5 »

Покана за награждаване на IT Мастър клас III

34

По повод завършването на Трето издание на проект “IT Мастер клас” в ИУ-Варна,
с най-голямо удоволствие бихме желали да Ви поканим на връчването на сертификати на студентите и грамоти на гост-лекторите, допринесли за реализирането на проекта.

Събитието ще се проведе на 16.05.2016 г., в конферентна зала 446, от 13:00 часа.

Сертификатите и грамотите на участниците ще бъдат връчени от
Ректора на ИУ–Варна – проф. д-р Пламен Илиев.

Поканени са всички студенти от специалности “БИС” и “Информатика”,
Преподавателите от катедра “Информатика”,
Участниците в проект “IT Мастер клас”
и гости.

Ще Ви очакваме!

 

IT Master class III гостуват на бизнеса

На 24.03.2016 г. студентите от IT Master class III гостуваха в две лидерски ИТ компании във Варна, а именно iCard и 411 Marketing.

По време на посещението, студентите се запознаха с дейността на фирмите, имаха възможността да вземат участие и да зададат въпроси. Попълниха анкети, които дават формална визия на текущите им интереси в различни области на ИТ сферата и които чертаят позиции за бъдещото им развитие.

Припомняме, че една от целите на проекта е изграждане на среда за реално партниране между бизнес и образование с активно участие на студенти в бизнес-инициативи, разработване на проекти, обмен на знания и утвърдени практики и пр., което дава реална възможност за професионална реализация на участниците в проекта.

Снимки от гостуването в една от компаниите, можете да видите тук:

411 Marketing