Кандидатстване за проект “IT Мастър клас V”

Центърът за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) към ИУ-Варна стартира ежегодната процедура по набиране на кандидати за участие в проект “IT Мастър клас”

За пета поредна година ЦИПНИКТ обявява процедура по подбор на студенти за включване в проект “IT Мастър клас”. В проекта участват най-добрите студенти от специалности “БИС” и “Информатика”, които ще имат възможността да се запознаят и работят със специалисти от ИТ бранша, да почерпят знание и добри практики, да гостуват на бизнеса и да участват в реални проекти.

Мастър класът тази година ще навлезе в света на големите данни (BigData). Студентите ще имат възможност да предложат BigData архитектура по бизнес проблем на партньорите на тазгодишния проект, а именно софтуерната компания Адастра, или да разработят своя собствена Big Data бизнес ниша. Проектите ще проследят потока от данни от момента на получаването им (например от сензори), през трансформацията на данните (използвайки open-source Apache инстументи), та до визуализацията им (под формат на дашборд или друго).

За участие в проекта, желаещите следва да попълнят формата за кандидатстване, която може да бъде открита в сайта на Мастър клас от  ТУК.

За реално включване, студентите следва да кандидатстват чрез апликационната форма и/или да бъдат номинирани  от преподавателите на катедра “Информатика”. Заявилите  желание за участие ще  бъдат поканени на информационна среща и персонален разговор с ръководителите на проекта. От всички кандидати ще бъдат селектирани 15 студенти, които са демонстрирали увереност и желание да бъдат включени в IT Мастър клас и са показали високи резултати по време на обучението си в университета.

Срокът за подаване на кандидатурите е до 15.10.2017 г.

Предистория и информация за проекта можете да откриете на сайта на Мастър клас.
За контакти:
Х. ас. Петя Петрова

/Офис мениджър в ЦИПНИКТ/

Студенти от IT Master class 4 участваха в инициативата Innovation Camp

На 18 и 19 февруари 2017 г. се проведе Innovation Camp – инициатива на Societe Generale Експресбанк, която има за цел да насърчи креативността и културата на иновации, и в която студентите от ИТ Мастър клас бяха поканени да вземат участие. За самото събитие организаторите коментират:

За да се подготвим за бъдещето, за по-нататъшно ускоряване на иновациите и на интеграцията на дигиталните технологии във всички наши дейности, СЖЕБ организира инициативата Innovation Camp!

 г-н Живко Ангелов
Ръководител на отдел Business Intelligence на СЖЕБ
и миналогодишен наставник на IT Msster class

Участието на ИТ Мастър клас се изрази във включване в иновативни екипни игри със студенти от други специалности. Всеки един от членовете на ИТ Мастър клас  се прояви като реален бизнес анализатор и ИТ консултант на екип от финансисти. В продължение на два дни екипите разработваха идеи на тема „#better banking, създадоха прототип на бъдещо решение за банката и  представиха предложенията си по изключително интерактивен и интересен начин.

Екипите бяха наставлявани от ментори (специалисти в банковия сектор) и оценявани от жури (в лицето на г-н Мартин Заимов – председател на Надзорния съвет на банката, г-н Славейко Славейков – главен финансов директор, Вили Абал – главен оперативен директор, г-жа Елена Бакалова – член на УС и регионален директор на Група Варна и проф. Стефан Вачков – ръководител катедра “Финанси”).

В края на събитието бяха излъчени три екипа, чийто проекти бяха най-високо оценени от експертното жури, а за в бъдеще  се очаква идеите да бъдат реално имплементирани в практиката на банката.

Участието в събитие от такъв род е още един показател за това колко важно е виждането на младите специалисти. За пореден път студентите от ИТ Мастър клас имаха възможността да се сблъскат с действителни ситуации и да решат реални проблеми във функционирането на бизнес-корпорациите. Докоснаха се до вътрешната проблематика на фирмите в банковия сектор и успяха да дадат адекватно мнение за решаването въпроси от специфично естество.

Поздравяваме всички участници и пожелаваме на студентите да продължават да се представят толкова добре във всеки аспект от своето развитие!

Снимки от събитието можете да видите в галерията по-долу.

Innovation Camp

Конкурс “Годишни финансови награди за студенти от БИС и Информатика на ИУ-Варна”

За трета година ЦИПНИКТ открива процедура за кандидатстване на изявени студенти от специалности БИС и Информатика, за лауреати на поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ и две награди от Фонд за подпомагане на талантливи студенти към ЦИПНИКТ.

Наградите са финансови и се връчват ежегодно на студенти от втори или по-горен курс от посочените специалности, показали отлични резултати в обучението и доказани постижения в изследователската и приложна дейност в сферата на информационните и комуникационни технологии. Условията за участие на кандидатите за двете награди могат да се изтеглят с клик на мишката върху линковете към имената на наградите (по-горе), придружени с прикачен файл.

Всички документи по кандидатстването се изпращат на e-mail i-center@ue-varna.bg или се представят лично в Тестовия център в кабинет 62.

Крайният срок за подаване на документи е 11.11.2016 г. Селекцията на кандидатите се извършва по процедура, утвърдена от Експертния съвет на ЦИПНИКТ. Имената на номинираните кандидати се обявяват не по-късно от 30.11.2016 г.

Финансовите награди се връчват от Ректора на университета на специално събитие преди студентския празник.

 

Кандидатстване за проект “IT мастер клас IV”

ЦИПНИКТ стартира набиране на кандидати за участие в проект “IT Мастър клас IV”

За четвърта поредна година в ИУ-Варна стартира проект “IT Мастър клас”. В проекта участват най-добрите студенти на специалности “БИС” и “Информатика”, които ще имат възможността да се запознаят и работят със специалисти от ИТ бранша, да почерпят знание и добри практики, да гостуват на бизнеса и да участват в реални проекти.

За участие в проекта,  от преподавателите на катедра “Информатика” са номинирани над 60 студенти. Предстои да бъде извършена селекция на 15 от тях, които са демонстрирали най-високи резултати по време на обучението си. За включване в проекта, желаещите следва да попълнят формата за кандидатстване, която може да бъде открита в сайта на Мастър клас от  ТУК.

Срокът за подаване на кандидатурите е до 31.10.2016 г.

Предистория и информация за проекта можете да откриете на сайта на Мастър клас.
За контакти:
Х. ас. Петя Петрова

 

Награждаване на участниците в проект “IT Мастър клас III”

В деня на честването на празника на Икономически университет – Варна, на 16 май 2016 г., ЦИПНИКТ и катедра „Информатика“ отбелязаха събитие по завършване на трето издание на проект „IT Мастър клас“. Събитието се проведе на специално тържество, на което Ректора на университета връчи сертификати на участниците в проекта и грамоти на гост-лекторите.

Награди получиха  15 студенти от трети и четвърти курс на специалности „Бизнес информационни системи“ и „Информатика“, които успешно завършиха проекта, както и представители на фирмите партньори – 411 Marketing, iCard и Societe Generale Expressbank – които бяха техни лектори. Специална награда за изключителен принос в реализирането на проект „IT Мастър клас“ получи г-н Живко Ангелов (ръководител на отдел „Business Intelligence” в банка Societe Generale Expressbank), който беше основен наставник по време на занятията. Снимки от награждаването можете да видите галерията по-долу.

През третия етап от реализирането на проект  „IT Мастър клас“, студентите участваха в изпълнението на реални задачи от практиката на банката и по-конкретно, разглеждаха Oracle базирани решения за изпълнението на процесите в отдел “Business Intelligence”. Целта от работата на студентите  в тазгодишния проект беше усвояване на технологии и нов програмен инструментариум за създаване на Oracle бази данни и приложения.

Една от мисиите на “IT Мастър клас” е  съпровождане на участниците в бъдеща им професионална реализация. Във връзка с това, интересен факт е, че всяка година около 70% от студентите в проекта откриват професионалното си поприще в ИТ компании, партньори на ЦИПНИКТ и катедра “Информатика”. Тази година, 11 от общо 15 студенти, участници в “IT Мастър клас III” са поканени на работа и/или стаж в софтуерни фирми.

На тях пожелаваме попътен вятър, а всички останали насърчаваме в търсене на успешна бизнес реализация!

« 1 на 5 »

Покана за награждаване на IT Мастър клас III

34

По повод завършването на Трето издание на проект “IT Мастер клас” в ИУ-Варна,
с най-голямо удоволствие бихме желали да Ви поканим на връчването на сертификати на студентите и грамоти на гост-лекторите, допринесли за реализирането на проекта.

Събитието ще се проведе на 16.05.2016 г., в конферентна зала 446, от 13:00 часа.

Сертификатите и грамотите на участниците ще бъдат връчени от
Ректора на ИУ–Варна – проф. д-р Пламен Илиев.

Поканени са всички студенти от специалности “БИС” и “Информатика”,
Преподавателите от катедра “Информатика”,
Участниците в проект “IT Мастер клас”
и гости.

Ще Ви очакваме!

 

IT Master class III гостуват на бизнеса

На 24.03.2016 г. студентите от IT Master class III гостуваха в две лидерски ИТ компании във Варна, а именно iCard и 411 Marketing.

По време на посещението, студентите се запознаха с дейността на фирмите, имаха възможността да вземат участие и да зададат въпроси. Попълниха анкети, които дават формална визия на текущите им интереси в различни области на ИТ сферата и които чертаят позиции за бъдещото им развитие.

Припомняме, че една от целите на проекта е изграждане на среда за реално партниране между бизнес и образование с активно участие на студенти в бизнес-инициативи, разработване на проекти, обмен на знания и утвърдени практики и пр., което дава реална възможност за професионална реализация на участниците в проекта.

Снимки от гостуването в една от компаниите, можете да видите тук:

Назад към
DSC_0077 DSC_0082 DSC_0085 DSC_0086 DSC_0087 DSC_0089 DSC_0091 DSC_0092 DSC_0095 DSC_0097 DSC_0103 DSC_0104 DSC_0105 DSC_0106 DSC_0110 DSC_0111 DSC_0114 DSC_0121 DSC_0109 DSC_0074 IMG_20160324_151850 IMG_20160324_151915 IMG_20160324_151927

Занятията на IT Master class III започнаха

Занятията на IT Master class III стартираха успешно. Гост лектор и основен наставник на тазгодишния проект е г-н Живко Ангелов – ръководител на отдел “Business Intelligence”към банка SocieteGenerale Expressbank.

Към текущата  2015/2016г. учебна година тече трето издание на проект IT Мастер клас. В него участват 17 мотивирани студенти от  трети и четвърти курс на специалности Информатика и Бизнес информационни системи (БИС). Целта от работата на студентите  е усвояване на технологии и нов програмен инструментариум за създаване на Oracle бази данни и приложения. Застъпените теми в професионалната квалификация са Business Intelligence, Data Warehouse, Data Мodeling, Database design and Creation, Data Transformation and Presentation, Putting it all together.

Редом с провежданите занятия, студентите ще имат възможността да посетят няколко ИТ компании и да видят как работят специалистите в реална бизнес среда. Снимки и новини от гостуването очаквайте скоро!

 

 

Участник в IT Мастър клас спечели награда от фондация “Еврика” и Huawei

статия

Участник във Второ издание на IT Мастър клас стана стипендиант в съвместната програма на фондацията “Еврика” и Huawei. 

Антонио Хаджиколев е студент в 4 курс на специалност “Бизнес информационни системи” и към момента е пълен отличник. Не скритият му талант го отличава в редица активности в Икономически университет – Варна, една от които е участието му в “IT Мастър клас” – проект, обединяващ усилията на най-добрите студенти от катедра “Информатика”.

Наред с получения сертификат за успешно завършване на “IT Мастър клас” и грамота за “Студент на годината”,  Антонио ще допълни още една награда – почетен документ на съвместна програма на фондацията “Еврика” и Huawei. Наградата е финансова и е предназначена да подпомогне студентите в тяхната изследователска и практико-приложна дейност. Huawei връчват 10 стипендии в  областта на Компютърните науки и Информатиката, както и   други, интегрирани на тази области. От над 20 кандидатури в  ИТ сферата на обучение, са избрани 4-ма стипендианти от цялата страна (възпитаници на ИУ-Варна, Шуменски и Софийски университет).  Избраниците се селектират от специализирано жури, в което присъстват преподаватели, представители на бизнеса и др.

Наградите ще бъдат връчени в началото на декември лично от  президента на Република България.

С въодушевление от получения шанс, Антонио споделя: “Считам, че участието ми в “IT Мастър клас” оказа нужната тежест, за да спечеля тази награда!”

Мината година, същата награда беше спечелена от участник в Първо издание на IT Мастър клас – Росица Николова, придружена с 15-дневен обучителен стаж в Китай. Какво разказва Росица за проекта можете да се запознаете от сайта на фондация “Еврика“.

С гордост пожелаваме успех на Антонио и продължаваме да насърчаваме студентите си в инициативи за тяхното бъдеще!

 

Утвърдени са участниците в IT Мастър клас 3

След проведени интервюта  и последващо обсъждане на кандидатурите, вече са утвърдени 17 студенти за участие в Трето издание на проект „IT Мастър клас“,   а именно следните:

 1. Антонио Хаджиколев – 4 курс, БИС, 51 група
 2. Диан Койчев – 4 курс, ИНФ, 48 група
 3. Габриел Дичев – 4 курс, ИНФ, 48 група
 4. Христо Иванов – 4 курс, ИНФ, 48 група
 5. Симеон Атанасов – 4 курс, ИНФ, 49 група
 6. Ивайло Великов – 4 курс, БИС, 52 група
 7. Валери Пенев – 3 курс, ИНФ, 48 група
 8. Иван Стоянов – 3 курс, ИНФ, 48 група
 9. Борис Илиев – 3 курс, ИНФ, 49 група
 10. Пламен Маринов – 3 курс, ИНФ, 49 група
 11. Йордан Георгиев – 3 курс, ИНФ, 50 група
 12. Силвия Радева – 3 курс, ИНФ, 50 група
 13. Николета Ангелова – 3 курс, ИНФ, 50 група
 14. Христо Иванов – 3 курс, ИНФ, 51 група
 15. Даниела Зидарова – 3 курс, ИНФ, 51 група
 16. Стоян Стоянов – 3 курс, БИС, 52 група
 17. Стефко Георгиев – 3 курс, БИС, 53 група

Към момента тече процедура по изготвяне на график на занятията както и темите на разглеждане в тазгодишното издание, чийто лектори ще бъдат мениджъри на лидерски ИТ компании, функциониращи на територията на страната и в чужбина. Повече информация в предстоящите седмици.